Toppidrett på videregående - noe for deg?

Flere av Høviks bandyspillere vurderer å ta videregående på Drammen videregående skole, med Bandy som hovedidrett. Her er litt informasjon om tilbudet, og hva som kreves av den enkelte:

Da er det 1.mars og en spennende innspurt venter bandy-Norge. 1.mars betyr også at søknadsfrist for videregående opplæring har passert, og de endelige tallene for søknadene til bandylinja ved Drammen vgs toppidrett har kommet. 8 stykker elever født år 2000 har satt opp Drammen vgs, idrettslinje med toppidrett bandy på førsteplass på VIGO, en klar forbedring fra tidligere år. Det betyr at viktigheten av en vurdering og rangering av søkerne til bandylinja ved Drammen vgs blir stor i år.

Hva trenger skolen hjelp til i forbindelse med denne vurderingsprosessen?
a) Vurderingsøkt
Tirsdag 8.mars kl.10.00-11.10 gjennomføres ei vurderingsøkt av de søkerne som har satt bandy toppidrett som 1.valg på VIGO på Marienlyst kunstis i Drammen. De åtte søkerne som har satt Drammen vgs toppidrett bandy på 1.plass på VIGO vil i løpet av denne uken bli innkalt til vurderingsøkta, der vi ser på ferdighetene deres på isen i samspill med våre videregående elever. Dette vil utgjøre en del av vurderingsgrunnlaget til hver enkelt spiller. Denne økten vil gi en liten pekepinn på nåsituasjonen til spilleren. I denne vurderingsøkta vil vi se på de taktiske, tekniske og de fysiske ferdighetene til hver enkelt spiller. Her trenger vi hjelp, og vi ønsker at personer i forbund/krets/klubber kan avsette noen timer på tirsdag formiddag (8.mars)  kl.09.00-12.00 til dette arbeidet. Gi meg en tilbakemld på om du eller noen av dine kollegaer kan hjelpe til her, dette vil gi best mulig kvalitet og bredde på vurderingsøkta. Undertegnede gir en mer nøyaktig beskrivelse til de som melder seg hvordan vi skal fylle disse 3 timene denne dagen.

b) Helhetlig vurdering av utøveren
Denne isolerte økta i seg selv er ikke nok til å skape det hele bildet av utøveren, og det er utrolig viktig at klubb- og kretslagstrenere sender inn sin vurdering og rangering av utøveren i forkant av vurderingsøkta basert på nåsituasjon utifra punktene nevnt under.

Søkerne til denne linja er 15-, 16-åringer som er i en fase der det er store forskjeller på fysiologisk alder og kjønn. Hvis vi i for stor grad gjør vurderinger basert på prestasjon her og nå, så vil konsekvensen bli at vi implisitt nedprioriterer sent eller normalt utviklede spillere (fysisk, kognitivt, mentalt).

Vår rolle i denne vurderingen er å kartlegge de 15-, 16-åringene med størst potensial. Det er ikke nødvendigvis de spillerne som er best her og nå som har størst potensial. Med potensial mener vi spillere som har et eierskap til egen utvikling, og en indre motivasjon som gjør dem i stand til å tilegne seg og maksimere egne ressurser i løpet av den neste tiårsperioden.

Vi leter etter spillere med eierskap til egen utvikling:

1. Trener mye
En forutsetning for å bli god er mye trening. Vi leter derfor etter spillere som har trent og trener mye. Spillere som øver på egenhånd med skøyter, kølle og ball, kjører styrkeøvelser etter fellestreninga osv.

2. Tilstedeværelse
Like viktig som antall treningstimer, er tilstedeværelse i den enkelte økta. Vi leter etter spillere som lever seg inn i aktiviteten og som gir alt for å vinne sine «kamper i kampen».

3. Tester egne grenser
Skal man ha utvikling, så må man i dag prøve på det man ikke klarte i går. Vi leter etter, og ønsker å legge til rette for, spillere som går ut av komfortsonen. Spillere som forsøker å dra av lagets beste forsvarspiller, som tar det ekstra draget, som bruker venstre fatning, selv om høyre fatningen er bedre, osv.

4. Nysgjerrige og reflekterte
Vi leter etter spillere som er sine egne trenere. Spillere som tenker igjennom «Hva det var jeg gjorde bra, og hvorfor?» og «Hva kunne jeg gjort bedre, og hvordan?». Spillere som aktivt innhenter kunnskap og som lytter til råd fra trenere og medspillere.

Vurderingsøkta og rapport fra klubb/krets vil til sammen utgjøre en helhetlig rangering av utøverne. Dette vil til sammen danne utgangspunkt for tildeling av idrettspoeng. For mer info om idrettspoeng, les vedlagt skriv «Dette er bandy toppidrett ved Drammen vgs».  For mer info om idrettstilbudet ved skolen, klikk på linkene under.

Mvh Kjetil Bergh
Lærer toppidrett
Buskerud fylkeskommune
Tlf +4795917877